Natura este arhitectul perfect care combina atat de armonios culorile, materia si structurile de orice fel dand nastere unor forme, peisaje si elemente care ne imbogatesc viata in nenumarate moduri. Pietrele pretioase sunt indiscutabil un exemplu in acest sens si dintre toate, diamantele detin suprematia in ceea ce priveste popularitatea si utilizarea lor in confectionarea bijuteriilor.

Diamantele - Cele mai frumoase pietre pretioase naturale

O intreaga industrie a extragerii si prelucrarii lor sta in spatele acestor pietre cu stralucire hipnotizanta, care prin iscusinta maestrilor bijutieri infrumuseteaza si innobileaza stilul si carisma femeilor pasionate de frumos. Prin urmare, daca doriti sa achizitionati o bijuterie cu diamante trebuie sa tineti cont de cateva aspecte/ criterii de evaluare pentru a fi siguri ca investiti intr-un produs de calitate.

Fiecare diamant este unic in felul sau, iar pentru a-i calcula valoarea si pentru a stabili daca achizitia planuita este intemeiata sau nu, trebuie sa aveti in vedere „sistemul celor 4C” elaborat in anii `50 de Institutul de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA). El este acceptat ca atare de gemologi si specialistii din domeniu si se bazeaza pe patru caracteristici gemologice: Cut/ Clarity/ Color/ Carat (Taietura/Claritate/Culoare/ Carat)

Caratul – este unitatea de masura standard pentru diamante si alte pietre pretioase, desemnand atat dimensiunea cat si greutatea unei pietre. Caratajul are de regula cel mai mare impact asupra valorii unui diamant, 1 CT avand 0.2 grame sau 100 de puncte. Cele mai multe diamante de pe piata nu depasesc un carat, diamantele de doua / peste doua carate fiind foarte rare.  

Culoarea – Institutul Gemologic din America (GIA) propune o scala de determinare a culorii care pleaca de la „D” – adica total incolor si ajunge pana la „Z” – adica aproape galben. Diamantele pot avea practic orice culoare a acestui spectru, chiar si mai multe nuante, cele mai rare fiind de culoare rosu, roz, verde si albastru.  Scala de culoare arata in felul urmator:

 • D= cel mai ridicat grad de culoare al diamantului
 • E-F= aproape incolor+
 • G= aproape incolor
 • H=  alb (incolor)
 • I-J= incolor cu ușoare tente de culoare
 • K= galben pal
 • M, N-O, P, S-Z= colorat

In mod evident cele mai valoroase si mai rare sunt cele din clasa D. Diamantele in culori speciale poarte denumirea „Fancy” si nu fac parte din scala standardizata a diamantelor.

Claritatea – desemneaza prezenta sau absenta impuritatilor pe care un diamant le poate avea si pot fi impartite in:

 • IF – “Internally Flawless” nici o impuritate la magnificatie de 10 x;
 • VVS-1 sau VVS2 – “Very Very Small Inclusions” impuritati foarte foarte mici, foarte greu de depistat la magnificatie 10 x;
 • VS-1 sau VS2- “Very Small Inclusions” impuritati foarte mici, relativ dificil de depistat la magnificatie 10X – invizibile pentru ochiul liber;
 • SI-1 sau SI 2/SI3- “Small” or “Slight Inclusions” impuritati mici, piatra este curata la ochiul liber, dar la magnificatie de 10X, impuritatile se observa repede;
 • I1 to I2/I3 –” Included/Imperfect” impuritati mari, fracturi, vizibile cu ochiul liber;

Unele fracturi sau impuritati pot fi ascunse si de montura in care este fixata piatra, ceea ce poate minimiza efectul vizual negativ.

Taietura – se refera la modul in care a fost taiat diamantul, la proportiile si finisajul acestuia. Acest aspect este practic singura contributie adusa de mana omului si cantareste greu in calcularea calitatii si valorii unui diamant. Practic ea este cea care ii confera diamantului stralucire si influenteaza calitatile sale reflexive.  Principalele moduri de taieturi sunt: ideal/optim/bun/standard/mediu iar formele pe care le poate lua sunt: Brilliant/ Smerald/Baquette/Marquise/Trillion/Princess.

Iata cum tinand cont de aceste patru aspecte generale puteti face o alegere inspirata, minimizand considerabil riscul de a achizitiona imitatii. La Rosa va pune la dipozitie o gama variata de bijuterii imbogatite cu diamante de cea mai buna calitate, cu taieturi si finisaje perfecte realizate de tehnologia noastra avansata si priceperea maestrilor bijutieri.

Descoperiti bijuteriile cu diamant La Rosa, aici – www.bijuteriilarosa.ro/bijuterii-cu-diamant