safir

Istorie si semnificatie

Safirul este o piatra pretioasa a intelepciunii si a “sangelui albastru”, al profetiilor si al Providentei. De-a lungul timpului a fost asociata cu lucrurile sacre. Fiind considerata “piatra pietrelor”, este inconjurata de o istorie impresionanta si folclor specific fiecarei regiuni. Numele pietrei pretioase este derivat din latinescul “sapphirus”, grecescul “sappheiros” si inseamna piatra albastra. Studiile recente indica faptul ca in Antichitate, safirul era denumit Lapis Lazuli. Aceasta este si denumirea care se regaseste in Biblie.

In Antichitate si in Evul Mediu, albastrul divin al safirului era simbolul sperantei si al credintei. Se spunea ca aduce protectie, noroc si intuitie. Era considerat totodata un simbol al puterii.

In folclorul iudaic, Regele Solomon purta un talisman cu safir. O alta legenda spune ca “Cele 10 Porunci”, pe care Moise le-a primit pe muntele Sinai, erau din inscriptionate pe tablete de safir. Grecii purtau bijuterii cu safir pentru intelepciune atunci cand mergeau sa consulte Oracolul la templul lui Apollo.

In prezent, safirul este in continuare “Piatra Intelepciunii”. O piatra pretioasa roiala a invataturii si a mintilor ascutite. Albastrul pur al pietrei ordoneaza gandurile si imbunatateste concentrarea. Fiind asociata cu planeta Saturn, safirul albastru pune accentul pe structura si pe disciplina. Idealul este implinirea scopurilor si punerea ideilor in practica.

Safirul este piatra traditionala a persoanelor nascute in luna Septembrie.

Specificatii

Safirul este o varianta a corindonului, la fel ca si rubinul. Din punct de vedere al culorii, albastru este considerata adevarata culoare a pietrei pretioase. Este cea recunoscuta oficial. Safirele se gasesc in natura in diverse culori. Diverse elemente chimice aditionale care se combina cu oxidul de aluminiu sunt responsabile pentru varietatea safirelor. Cu exceptia corindonului rosu, care este rubinul, toate celelalte culori ale corindonului se numesc safire. Nuantele de albastru sunt si ele intr-o gama variata. De la albastru marin pana la indigo. Cea mai dorita nuanta fiind cea asemanatoare albastrelelor. Aceasta poarta numele Kashmir sau “bleu de roi – albastrul regelui”. 

Safire Celebre

  1. Steaua Indiei – este cel mai mare safir din lume. Acesta are 563,35 carate. Este aproape fara cusur si prezinta forme de stea pe ambele parti. Piatra de un gri-albastru a fost gasita in Sri Lanka, iar acum se afla in posesia American Museum of Natural History din New York.
  2. Safirul Logan – este o bijuterie fara cusur. Aceasta provine din minele din Sri Lanka. Piatra pretioasa este a doua in topul celor mai mari safire (albastre), avand 422.99 carate. Safirul este montat intr-o superba brosa. Este incercuit de 20 de diamante stralucitoare. In prezent se gaseste la Nation Museum of Natural History din Washington.
  3. The Star of Bombay – este un safir de 182 de carate. Acesta are o taietura cabochon. Safirul are o culoare albastru-violet, datorita prezentei elementelor precum titaniu sau fier. La fel ca si Steaua Indiei si Safirul Logan, a fost gasit in Sri Lanka. Numele bijuteriei face referinta la Bombay Sapphire, o marca englezeasca de gin. Bijuteria a apartinut actritei Mary Pickford, fiind un dar de la sotul ei, actorul Douglas Faibanks.