Diamantele sunt frumoase, enigmatice si rare. Prin stralucirea lor hipnotizanta si iscusinta maestrilor bijutieri, acestea infrumuseteaza si innobileaza stilul si carisma femeilor pasionate de frumos.

Cuvantul „diamant” provine din grecescul „adamas”, care inseamna indestructibil. Diamantele sunt singurele pietre compuse dintr-un singur element chimic, carbonul C., acestea fiind formate in intregime din atomi de carbon, cristalizand in sistem cubic (isometric).

v1 (1)

Inainte de a cumpara un diamant, trebuie sa stiti ca exista diamante naturale, formate in natura, diamante sintetice, create in laborator in aceleasi conditii din natura, care au proprietati identice cu diamantele naturale si diamante false, care imita diamantele naturale, dar nu sunt compusi pe baza de carbon si nu au aceleasi proprietati fizice si optice ca ale diamantelor naturale.

Diamantele naturale

In natura, diamantele se formeaza la 120-200 km in adancul pamantului, sub presiune si temperatura ridicata. Ceea ce este remarcabil este faptul ca aceste pietre frumoase pe care le vedeti in bijuterii sunt vechi de miliarde de ani, de aici unicitatea si spectaculozitatea lor. Potrivit geologilor, prima „eliberare” a diamantelor a avut loc acum aproximativ 2,5 miliarde de ani, iar cea mai recenta acum 45 milioane de ani.

Carbonul care intra in compozitia diamantelor provine din topirea rocilor pre-existente in scoarta Pamantului, care abunda in atomi de carbon. Pentru a se forma, cristalele de diamant trebuie sa fie supuse anumitor conditii, cum ar fi temperatura ridicata, presiunea si componenta chimica potrivita. Nu exista nici o garantie ca acesti atomi de carbon vor da nastere unor diamante, dar chiar daca se formeaza, dureaza mii de ani pana cand diamantele vor ajunge macar aproape de suprafata scoartei terestre.

Nu toate diamantele care se extrag sunt folosite la bijuterii, doar o patrime din intreaga cantitate are calitatile necesare pentru a fi transformata in materie prima pentru bijuterii.

Diamantele sintetice

Diamantele sintetice sunt simulari de laborator ale pietrei naturale, si totusi au proprietati identice cu diamantele intalnite in natura. Desi initial, diamantele sintetice au fost gandite ca substitute pentru diamantele de calitate industriala, acum ele sunt din ce in ce mai intalnite in bijuterii.

Un diamant sintetic, de cultura, va avea aceleasi proprietati, clivaj, duritate, dispersie, indice de refractie, greutate specifica si luciu ca si diamantul natural. La fel ca diamantele naturale, diamantele sintetice pot contine mici incluziuni, de la notele de IF pana la SI sau I.

Avand in vedere ca diamantele naturale si cele sintetice au aceleasi proprietati, cum se pot ele diferentia?

Principala diferenta intre diamantele naturale si cele sintetice o reprezinta claritatea. Diamantele sintetice sunt create printr-un proces controlat, conceput pentru a minimaliza defectele si, ca urmare, exista mai putine defecte in structura lor cristalina. Cel mai bun mod prin care un cumparator poate afla daca un diamant este natural sau sintetic este sa solicite certificatul acesteia. Certificatele emise de GIA (Gemological Institute of America), de exemplu, precizeaza daca piatra este naturala sau sintetica.

Unele dintre diamantele cultivate in laborator au mici inscriptii cu laser prin care este facuta cunoscuta originea lor. Cel mai adesea, ca sintagma, se foloseste “Lab Grown”.

O alta diferenta intre cele doua tipuri o constituie pretul. Un diamant crescut in laborator este cu 30% mai ieftin decat un diamant natural, de aceeasi marime si calitate.

Aspectul gemelor sintetice de pe piata a adus neliniste in randul afacerilor cu diamante. Prin urmare, aparate spectroscopice si tehnici speciale au fost dezvoltate pentru a se putea face diferenta intre diamantele sintetice si cele naturale.

Vedeti mai jos cum se poate identifica originea unui diamant prin intermediul unui aparat special:

Diamantele false (imitatiile)

Imitatiile de diamante sau „diamantele false” sunt pietre sintetice care seamana sau imita diamantele naturale, dar nu sunt compusi pe baza de carbon si nici nu au aceleasi proprietati ca ale diamantelor naturale.

Chiar daca la o privire cu “ochiul liber”, aceste pietre seamana cu diamantele, ele sunt foarte diferite.  Mult mai putin costisitoare decat diamantele naturale si cele sintetice, imitatiile sunt realizate din materiale cum ar fi cubic zirconia, moissanit, cuart si sticla.

Cubic Zirconia este forma cristalina cubica a dioxidului de zirconiu (ZrO2), un mineral care este extrem de rar in natura, dar usor de sintetizat pentru utilizare ca un simulant al diamantului, fiind unul dintre cele mai populare materiale utilizate pentru a imita diamantul. Cubic Zirconia sintetizat este greu, de obicei incolor si poate fi facut intr-o varietate de culori diferite. Cubic Zirconia tinde sa contina mai multe flash-uri de culoare decat diamantul tipic. Acesta nu are clivaj si prezinta o fractura coloidala care-l face mai fragil si mai sensibil decat diamantele.

Moissanitul sau carbura de siliciu este relativ nou in industria de bijuterii. Acest material este foarte rar in starea sa naturala, prin urmare este fabricat in laboratoare. Fiind un material cu 120% mai dur decat cubic zirconia, acesta rezista mai bine la abraziune si zgarieturi. Moissanitul este mai usor decat diamantul natural si rezistent la caldura, conductivitatea termica fiind mai apropiata de cea a diamantului decat a oricarui alt substitut.

Datorita modalitatii prin care acesta se formeaza si a vechimii lui, diamantul natural este o legenda in formare, o adevarata comoara pentru posesorul sau. Valoarea lui este data de raritatea si misterul care milioane de ani a fost ascuns in adancurile Pamantului. Adevaratii iubitori de bijuterii si diamante cu siguranta vor aprecia unicitatea unui diamant natural, si nu costul unuia sintetic.

Inainte de a lua decizia de a achizitiona un diamant, este bine sa va informati corect cu privire la caracteristicile, forma, taietura, culoarea, greutatea, fluorescenta diamantului si sa va asigurati ca diamantul are certificat.

Un certificat dovedeste ca o piatra pretioasa este veritabila si de asemenea prezinta caracteristicile individuale ale acesteia, precum si calitatea si valoarea ei. Este util daca doriti sa asigurati diamantul si este esential daca vreti sa-l vindeti mai tarziu. Certificatul sporeste pretul unui diamant. Cumparand un diamant fara certificat va asumati un risc financiar considerabil.

Fiecare diamant vandut de LA ROSA a fost analizat si certificat de Institutul American de Gemologie – Gemological Institute of America (GIA). Acest laborator este unul dintre cele mai respectate laboratoare din industria diamantelor si este recunoscut pentru sistemul consistent si impartial de evaluare a diamantelor.

Aflati mai multe informatii utile despre diamante si din articolul urmator: http://www.bijuteriilarosa.ro/educatie-diamante